Me

Ex-suorittajat

Laura Ruotsalainen

Työskentelin start-up yrityksessä talouspäällikkönä. Olin yrityksessä myös osakkaana, joten oli luonnollista venyttää työpäivien pituutta. Ihailin aina ihmisiä, joilla oli kiire. Halusin olla samanlainen, tuntea itseni tärkeäksi. Haalin itselleni koko ajan lisää töitä, enkä koskaan sanonut kenelläkään “ei”.

Työmäärä alkoi kasvamaan, ja kuin huomaamatta se alkoi läikkyä yli äyräiden. Venytin työpäiviä ensin illasta, ja kun se ei enää riittänyt niin venytin lisää aamusta. Pitkien ja hektisten työpäivien lisäksi urheilin tavoitteellisesti. Harrastin polkujuoksua ja viikko saattoi pitää sisällään 5 tuntia juoksua, 2 tuntia joogaa, lihaskuntoharjoituksia ja venyttelyä. Ja kun olen suorittajaluonne, niin treeneistä ei tingitty.

Kaiken tämän lisäksi, minkä olisi oikeasti pitänyt tulla kaikkea tätä ennen, oli perhe: 3- ja 5-vuotiaat lapset sekä mies.

Ja kun tarpeeksi pitkään ajaa tarpeeksi kovaa, niin jossain vaiheessa tulee seinä vastaan. Minulle se seinä tuli helmikuussa 2017, kun romahdin totaalisesti. Toipumisprosessi on ollut pitkä ja kivinen tie, mutta olen selviytynyt. Yksi toipumiseeni isosti vaikuttanut tekijä oli alan vaihto. Opiskelin hyvinvointivalmentajaksi ja Metsämieli-ohjaajaksi ja löysin sydämeni palon muiden auttamisesta, luonnon läheisyydestä ja luonnollisesta hyvinvoinnista.

Koulutus

  • Taloushallinnon tradenomi
  • PTCA Health Coach
  • Metsämieli-ohjaaja

Myötätunto itseä ja muita kohtaan vie aina pidemmälle kuin katkeruus.

Susanna Tiljander

Työskentelin unelmieni työpaikassa tehden urakkavauhdilla töitä noin 11 vuotta. Työtehtävät olivat kiinnostavia ja nautin työstäni paljon. Vuosien varrella roolini kasvoi ja olin kaikessa mukana. Rakentamisen asiantuntijatehtävien lisäksi toimin sisällöntuotannon esimiehenä sekä toiminnanjohtajana.

Yritin toimia oikein. En tehnyt ylitöitä ja pidin aina työpäivän aikana taukoja. Lomat jaksotin tasaisesti pitkin vuotta. Kuitenkin jatkuva urakkavauhti muuttui suorittamiseksi ja suorittaminen selviytymiseksi. Voimavarat alkoivat pikkuhiljaa hiipumaan ja keho alkoi antaa hälytysmerkkejä jatkuvasta stressitilasta. En ottanut hälytysmerkkejä tosissani ja romahdin joulukuussa 2014. Toipuminen on ollut pitkä tie – viisi vuotta on mennyt nopeasti. Toipumisen polulla on ollut paljon ylä- ja alamäkiä. Mutta olen päässyt takaisin työelämään kiinni ja olen selviytynyt!

Työuupumus käsitteenä on laaja. Uskon, että minulla on paljon annettavaa oman kokemukseni kautta ihmisille. Niin ennaltaehkäisyssä kuin toipumisessakin. Esimiehen rooli työpaikalla on moninainen. Olen tehnyt esimies- ja johtotöitä kahdeksan vuotta. Haluan auttaa myös esimiehiä tunnistamaan henkilöstön jaksamisen voimavarat ja antaa käytännön työkaluja ennaltaehkäisyyn ja/tai uupuneen tukemiseen. Samalla kuitenkin muistuttaen, että esimiehen pitää muistaa huolehtia myös omasta jaksamisestaan.

Koulutus

  • Talonrakentaja
  • Rakennusinsinööri, amk
  • Johtamisen erikoisammattitutkinto

Olen selviytynyt – niin sinäkin selviät!